lauantai 3. marraskuuta 2012

Action Painting I 2012

Action Painting I-leiri 7-10 -vuotiaille järjestettiin 16.-18.7.2012. Pitopaikaksi oli alunperin suunniteltu Kauppilan museotilaa, mutta sateinen sää sai siirtämään päiväleirin kuvaamataidon tunneista ja 4H-kerhoista tuttuun Rysään. Leirille osallistui kuusi reipasta nuorta taiteilijaa ja kaksi ohjaajaa.

Ensimmäisenä päivänä aloitettiin leiri-infolla ja kerrottiin hiukan, mitä leirillä on suunniteltu tapahtuvaksi. Tämän jälkeen siirryttiin - sateen onneksi lakattua - metsään etsimään luonnosta maalaustarvikeita, oman mielikuvituksen mukaan. Sään jatkuttua vielä suotuisana sateen, vaikkei niinkään lämpötilan osalta, tutustuimme seuraavaksi paperin tekoon. Kukin leiriläinen sai tehdä A6-kokoisia papereita aiemmin silputusta ja kuivatusta kierrätyspaperimassasta: levittää massan siivilälle, puristella ylimääräiset vedet pois, kipata paperinsa prässiin, prässätä ja laittaa kuivumaan.

Sisälle siirryttyämme maalasimme omille papereille Jackson Pollock-henkisiä töitä maaliin kastetuilla marmorikuulilla ja esiteltyämme luonnosta keräämämme maalaustarvikkeet - oksia, lehtiä, marjoja, käpyjä, havuja ja vaikka mitä - maalasimme niillä koko porukalla ISOLLE paperille yhteisen työn ja teimme itsellemme rintanappeja päivän aikana syntyneistä töistä.

Toisena päivänä siirryimme pian paikalle saapumisen jälkeen pihamaalle. Tutustuimme ensin partavaahdon avulla tehtävään paperin marmorointiin ja marmoroimmekin niin reippaalla urakalla, että partavaahtoa piti käydä välillä hankkimassa lisää. Sotkettuamme ensin partavaahdon kanssa siivosimme jälkemme ja siirryimme saippuavaahdon kanssa maalaamisen ihmeelliseen maailmaan. Puhalsimme isolle paperille pihaleluilla tiivistä saippuavaahtoa ja levitimme päälle temperamaalia ämpärillä, jonka pohjassa oli reikä.

Vaahtoa!
Leirimme keskimmäisenä päivänä tartuimme vielä maalilla täytettyihin vesitykkeihin, tennispalloihin, villatupsuihin ja harjoitimme enemmän ja vähemmän tarkkaa maaliammuntaa, kohteinamme isot paperit. Siirsimme myös marmorikuulataiteilun suureen mittakaavaan ja teimme pihamaalla yhteisen taideteoksen tällä tekniikalla.

Kolmantena eli viimeisenä päivänä lapsille annettiin tehtävä: "Tässä on 1,50 m pitkä paksu pahviputki, tässä kankaita, nauhoja, nitoja ja muita tarvikkeita. Tuossa on paperi ja tuossa maaleja. Tehtävänänne on valmistaa näistä materiaaleista sivellin ja maalata sillä taulu yhdessä." Tehtävä onnistui loistavasti, lapset saivat tehtyä hienon kaksipäisen siveltimen ja kuuden hengen yhteisvoimin he saivat maalattua moderniotteisen taulun.

Leirin viimeisenä tehtävänä kävimme käsiksi kaikkiin aiemmin tehtyihin suuriin töihin ja niistä työstetiin omia taideteoksia. Kaksi poikkeusta tähän sääntöön olivat yhteistyönä tehdyt saippuavaahto- ja marmorikuulatyöt, jotka saivat nimet. Leikaten, liimaten, maalaten ja yhdistellen syntyneet pienemmät työt katsottiin läpi ja valittiin Humppilan Kirjastossa pidettävään näyttelyyn vietävät työt.

Kolme päivää sujuivat vauhdilla ja puuhaa olisi varmasti riittänyt koko viikoksi! Seuraavan kerran leireillään Action Painting-teeman parissa ensin kesänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti