lauantai 3. marraskuuta 2012

Action Painting II 2012

"Isojen Action Painting leiri" - eli Action Painting II päiväleiri 11-16 -vuotiaille järjestettiin 23.-25.7.2012 sateisissa olosuhteissa. Leirillä jatkettiin vuodein 2011 isojen Action Painting -leirin työmaalla Humppilan rautatieaseman alikulkutunnelissa. Tarkoituksena on saada vähitellen maalattua koko alikulkutunneli matkustajia, ohikulkijoita ja paikkakuntalaisia ilahduttavaksi pysyväksi paikallisten nuorten taidetaidon näytteeksi.
Action Painting II 2011 työn tulosta.
Ensimmäisenä päivänä aloitimme pienen, mutta pippurisen ryhmämme kanssa leiri-infolla, jossa käsiteltiin Action Painting II:n tavoitteita ja teemaa. Teemaksi oli valikoitunut yhdysvaltalainen taiteilija Keith Haring, jonka elämäntyötä lasten taideharrastusten edistäjänä jatkaa mm. toteutuneita lasten taideprojekteja dokumentoiva ja muille jakava Haring Kids.

Ensimmäisenä projektina katselimme kuvia Keith Haringin töistä, tauluista aina jättimäisiin seinämaalauksiin saakka. Huomioimme Haringin tapaa kuvata ihmisiä ja liikettä, sekä miten ihmishahmot välillä muuntautuivat aivan uudenlaisiksi. Kukin osallistuja asettautui lattialle suuren paperin päälle itse valitsemaansa asentoon, toisen osallistujan piirtäessä mallin ääriviivat paperille. Paperista leikattiin palanen irti ja seuraava asettautui malliksi. Näistä ääriviivapiirroksista alettiin sitten kehitellä uusia hahmoja: kädet ja jalat muuntuivat Haringin hahmojen kaltaisiksi, pää piirrettiin uuteen uskoon, jäsenet alkoivat kasvattaa uudenlaisia muotoja ja hahmoihin ilmaantui omalaatuisia piirteitä. Kunkin osanottajan oman hahmon lisäksi piirrettiin parit eläimet, leikattiin kaikki hahmot paperista ja käärittiin rullalle. Saman päivän aikana taiteiltiin myös Haring-inspiroidut rintanapit kaikille osallistujille.

Saatuamme sabluunat ja rintanapit valmiiksi siirryimme malleinemme, maaleinemme ja muine tarvikkeinemme rautatieasemalle varsinaisiin hommiin. 
Tästä lähdettiin liikkeelle. Uusi ilme oli todellakin tarpeen!
Aluksi sommittelimme tulevan seinämaalauksemme yleisilmeen ja kiinnitimme sabluunamme seinälle. Paperimallien avulla maalattiin ääriviivat seinille mustalla maalilla. Sabluunan irrottamisen jälkeen ääriviivat paikkailtiin teippien kohdilta.
Ääriviivojen piirtämistä seinille sabluunojen avulla, jo irrotettujen ääriviivoja maalataan valmiiksi.
Hahmojen ääriviivat ovat valmiina.
Valmiiden sabluunojen lisäksi seinälle maalattiin vapaalla kädellä mm. sieniä, pieni kaupunki, tähtiä, kuu, aurinko ja hassuja kasveja.

Toinen leiripäivä alkoi hahmojen maalaamisella. Käytimme 1980-luvun henkisiä värejä niin, ettei vierekkäin ollut kahta samanväristä hahmoa.
Haring-kukkanen saa väriä. Aikooko kasvi syödä koiran, vai hyppäsikö koira kukasta?

Lonkerokäsi odottaa vielä maaliaan, pikkukaupunki on kasvanut maan rajasta, TV-pään ruutu on vielä maalaamatta, mutta käärme alkaa jo saada punaista väriään.
Seuraavana työvaiheena aloimme maalata taustaa neutraaliksi. Tämä työvaihe vaati useampia maalikerroksia seinällä jo olevien graffitien ja söhryjen vuoksi.
Eikö näytäkin jo PALJON hienommalta kuin entinen seinä?
Tässä vaiheessa Forssan Lehti saapui paikalle tekemään leiristämme juttua, josta syntyi myös youtubessa nähtävänä oleva video. Päivän aikana saimme paljon kehuja ohikulkijoilta ja sehän aina lämmittää taiteilijan mieltä.

Kolmannen ja viimeisen leiripäivän aluksi maalasimme taustan uusiksi edellisten kerrosten kuivuttua ja siirryimme Rysän maisemiin toiminnallisen taiteen pariin. Varustautuneina valkoisilla suojahaalareillamme, temperaämpärinemme, villatupsuin ja palloin hyppelimme metsään ja otimme erän maalisotaa.
Salamyhkäiset maalisotailijat metsässä.
Sottaisen mutta hauskan sotasessiomme jälkeen palasimme Rysään, jaoimme ryhmän kahtia ja pidimme sivellinskaban. Säännöt olivat samat kuin Action Painting I-leirillä, tosin nyt valmistettiin kaksi sivellintä ja luotiin kaksi maalausta.

Siveltimet syntyvät... Yhdellä siveltimien tekijällä on hiukan paita märkänä maalisodan jäljiltä suojahaalareista huolimatta.
Jättimäisellä itse tehdyllä siveltimellä maalaaminen ei ole niin helppoa kuin luulisi!
Valmista tuli!

Päivän päätteeksi palasimme pääkallon paikalle eli alikulkutunneliin ja teimme viimeiset hienosäädöt. Maalasimme rajalinjoja uusiksi ja samalla seinämaalauksemme sai aivan uusia hahmoja. Miniatyyrikaupunki sai kaverikseen pienen sienikylän, köynnökset kasvoivat, hahmot saivat liikettä, kuu sai silmät ja muitakin lisäyksia syntyi sen mukaan, mitä itse kukin ideoi.
Tällainen siitä tuli. Hieno, vai mitä!
Työmme vaiheista on luettavissa Haringkids -sivustolla oppimateriaalisuunnitelmissa.

Suunnitelmissa on jatkaa alikulkutunnelin maalausurakkaa uusin ideoin. Ai niin, pitäähän tässä myöntää, että myös vielä maalaamattomalla puolella teimme hiukan siistintää teemalla "kirkkoveneet piiloon". :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti